1393-08-20 04:34
1775
0
5614
عضو هیأت علمی منابع طبیعی دانشگاه تهران:

هر 5 سال یک میلیون هکتار جنگل‌ از بین‌ می‌رود/ با روند فعلی 60 سال دیگر تمام جنگل‌های ایران نابود می‌شوند

عضو هیأت علمی منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: هر 5 سال یک میلیون هکتار جنگل‌ از بین‌ می‌رود که با روند فعلی 60 سال دیگر تمام جنگل‌های ایران نابود می‌شوند.

به گزارش گلستان ما ، دکتر محمدعلی زارع، عضو هیأت علمی منابع طبیعی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی درخصوص وضعیت جنگل‌های ایران گفت: یکی از بخش‌های مهم منابع طبیعی تجدید شونده جنگلها هستند. جنگل‌ها دارای ارزش­‌های تجاری و غیرتجاری فراوانی است و نقش آن در کنترل هرز آب‌های سطحی، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، حفظ و تولید خاک، تولید اکسیژن، تلطیف هوا، پالایش گازهای سمی، تأمین غذا و پروتئین، تولید مواد دارویی و صنعتی، پناهگاه حیات وحش، تولید علوفه و چوب، بوم‌گردی و غیره بر کسی پوشیده نیست.

*هر 5 سال یک میلیون هکتار از جنگل‌های ایران نابود می‌شود

وی با اشاره به اینکه این منبع با ارزش به شدت در حال تخریب است، اظهار داشت: متأسفانه به علت نبودن آمار دقیق از وضعیت گذشته و حال، امکان ارائه اطلاعات دقیق از روند تخریب جنگل‌ها وجود ندارد. آماری که مطرح می شود بیشتر متکی به مشاهدات عینی است. مقایسه آمار فعلی با آمار سال 1335 نشان می‌دهد که طی این سال‌ها حدود 1/5 میلیون هکتار از سطح جنگل‌های کشور کاسته شده است. بر اساس بررسی‌ها در هر ثانیه 360 متر مربع از سطح جنگل‌ها و مراتع کشور تخریب می‌شود. به بیان دیگر در هر 5 سال یک میلیون هکتار از جنگل‌های ایران نابود می‌شود یا سالانه یک و نیم درصد از جنگل‌های ایران از دست می‌رود. اگر این روند ادامه یابد در 60 سال آینده اثری از جنگل‌های امروزی ایران باقی نخواهد ماند.

زارع به عمده‌ترین عوامل تخریب جنگل‌ها اشاره کرد و افزود: عوامل طبیعی مانند خشکسالی، یخبندان، سیل و عوامل انسانی مانند بهره‌برداری بی‌رویه ازجنگل‌ها برای تامین چوب صنعتی، تغییر کاربری، آتش‌سوزی، عدم اجرای درست و کامل طرح‌های مدیریت جنگل، چرای بی‌رویه دام، عدم استفاده بهینه از نتایج پژوهش‌های علمی درمدیریت جنگل‌ها، عدم جلب مشارکت مردمی در حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها، ضعف قوانین در برخورد با متجاوزین به منابع جنگلی، عوامل اقتصادی و نیازهای معیشتی بهره‌برداران از جمله عوامل تخریب جنگلها میباشد.

وی با بیان اینکه، عوامل تخریب جنگل‌ها بسته به منطقه جنگلی متفاوت خواهد بود، عنوان کرد: در همه منطقه جنگلی عوامل به یک میزان در تخریب موثر نیستند و در هر منطقه بر حسب شرایط طبیعی و انسانی و برخی عوامل و با وزن‌های متفاوت بر میزان تخریب موثرند.

*مبارزه با زمین‌خواران نیازمند قانونی جامع

این عضو هیأت علمی منابع طبیعی دانشگاه تهران به بررسی عوامل تخریب در منطقه شمالی پرداخت و تصریح کرد: تغییر کاربری اراضی، افزایش قیمت زمین وکشیده شدن آن به سمت شهرک سازی از جمله عوامل تخریب جنگلهای این منطقه به شمار میرود.

وی در پایان به ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداخت و خاطر نشان کرد: بحثی که در این زمینه وجود دارد مسئله تغییر کاربری و زمین‌خواری در مناطق است که باید در این راستا قانونی اخذ شود تا بتوان از عملکرد زمین‌خواران جلوگیری شود.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.